perjantai 31. elokuuta 2012

Purjeveneen hankinta

Veneen hankkiminen alkaa unelmista ja mielikuvista. Siitä että mitä sillä veneellä voisikaan tehdä ja minne sillä tehtäisiin hienoja reissuja. Tämä pätee siis täysin ummikkojen kohdalla, ne jotka ovat päässeet vaikkapa lapsuudessaan tai myöhemmin aikuisiällä harrastamaan veneilyä muiden mukana suhtautuvat asiaan ehkä hieman toisella tavalla. Merikapteeni oli jo lukioaikoina 90-luvulla päättänyt hankkia purjeveneen jossain vaiheessa. Aikaa sitten kuluikin "vain" 17 vuotta. Senkin ajan olisi varmasti voinut käyttää haaveilun sijasta purjehtimiseen..

Alunperin mielissä pyöri puuveneet, mutta jossain vaiheessa hommaan astui mukaan myös järjenkäyttö sekä oman lompakon rajoitteet ja katseet suuntautuivat käytettyihin lasikuiturunkoisiin purjeveneisiin. Myös kokoluokka putosi yli 30 jalkaisesta reippaasti alaspäin.

Vaatimuslista:

  • kokonaissumma projektille max 20000€ (sisältää veneen ja ensimmäisen vuoden hankinnat ja satamapaikkakulut)
  • kokoluokka 20....30 jalkaa
  • pääasiassa retki- ja matkapurjehdusta, joten tilat menevät vauhdikkuuden edelle
  • makuutilat, vaikka ahtaatkin oltava 4 hengelle
  • septitankillinen wc (Merenneidon ehdoton vaatimus!)
  • ruoanlaittomahdollisuus oltava, samoin sisätilalämmitin
  • sisämoottori ensisijaisesti, perämoottoriratkaisukin käy koska sellaisella oli harjoiteltu jo kurssilla
  • rullafokka oli aluksi vaatimuksena, siitä luovuttiin kyllä nopeasti
  • tärkeää että vene on hyvässä peruskunnossa, ensimmäinen vuosi pitää päästä ilman kunnostusprojekteja tai muuta rassaamista
  • myyjältä on saatava apua nostoon, vesille laskuun sekä kevätkunnostuksessa
Tärkeimmät vaatimukset olivat tuossa listassa ensimmäinen ja viimeinen.


Näihin spekseihin menee suuri joukko 80-luvulla valmistettuja purjeveneitä. Sunwind 27, Avance 245, Joe, Guy22, Finn 26, H-vene, Albinit, Finnflyer 27 ja FinnExpressit. Näitä veneitä vahdattiin silmä kovana lehdistä ja netistä sekä koeteltiin arvuutella niiden eroavaisuuksia ja soveltuvuutta juuri omiin tarpeisiin.

Se mitä tuli opittua on että nettipalstoilla veneen omistajat kehuvat sitä omaa malliaan ja muut mallit eivät ole juuri mitään. Helposti siis käy niin että nettitekstejä aikansa luettuaan alkaa epäilyttää vaikkapa purjehdusominaisuudet tai sisätilaratkaisujen järkevyys. Kannattaa pitää pää kylmänä ja suodattaa nettimielipiteet harkitusti. Parhaiten asiat selviävät kun niin itse perehtyy puolueettomasti. Asiallista tietoa löytyy tiettyihin malleihin erikoistuneista foorumeista ja sitä epäluotettavaa tietoa vaikkapa suomi24:sta.

1 kommentti:

  1. Moikka,

    Olen koittanut kerätä tietoa omaan blogiini, toivottavasti se auttaa ensimmäisen veneen hankinnassa.

    http://heikkimustonen.blogspot.fi/2014/07/ensimmaisen-purjeveneen-hankinta.html

    VastaaPoista