Ensimmäisen kauden aikana veneen tekniikan kanssa ei jouduttu isompiin ongelmiin. Ensimmäinen kesä oli mukava viettää vesillä eikä rannassa veneen kanssa turatessa. Suurin ongelma taisi olla gps-kaikuluotaimen hajoaminen, mutta tästä selvittiin helposti vaihtamalla toinen laite suoraan sen tilalle. Jopa alkuperäinen kaikusondi sai jäädä veneen sisäpohjaan, uudempi laite nimittäin hyväsyi sen suoraan.
Kaikenlaisia pieniä kehittämiskohteita kuitenkin kesällä osui silmään. Kesällä sitä miettii, että talvella nämä laitetaan sitten kuntoon. Nythän on sitten se talvi ja aika pitkälti täällä etelässä jo kevät! Jotain tarttis kaiketi tehdäkin. Korjauslista näyttää tältä:
Välttämättömät korjaukset:
- Moottorin käynnistymisongelmien ratkominen. Yanmar ei tahdo käynnistyä joka kerta kunnolla.
- Dieseltankin puhdistaminen. Tankin huollettu viimeksi vähintään 8 vuotta sitten.
- VHF-radion vaihto. Vanha sanoi sopimuksen irti
- Sähköjärjestelmän (230V & 12V) uudelleen rakentaminen vähintään osittain, mieluiten kokonaan.
- Myrkkymaalin vesirajan nostaminen. Vene ui nykyistä maalattua vesirajaa syvemmällä.
Jos jää vielä aikaa niin nämä..
- Septintankin hajun poistaminen säilytyslaatikoista.
- Purjehdus-/navigointimittariston päivittäminen. Vanhat mittarit ovat finaalissa.
- Keulaikkunan tiivistäminen. Ikävä pieni vesivuoto, joka häiritsee pienessäkin sateessa.
- LED-kulkuvalot. Virrankulutusta pienemmäksi.
- Aurinkoventtiilin vaihtaminen uuteen. Propelli rämisee.
Nämä voisi tehdä, mutta näillä ei ole kiire
- Kulkuluukun vesivuoto. Sateella tulee muutamia tippoja läpi.
- Kulkuluukun tiikkikehyksen korjaus. Kosmeettinen vika.
- Sivuikkunoiden tiivistäminen/vaihto. Ikkunat naarmuisia ja tiivistemassat tiputtaa vettä läpi.
Seuraavaksi muutamia huoltokohteita tarkemmin kuvattuna:
Moottorin starttiongelmat
Moottori ei aina käynnistynyt kertaheitolla. Suurempia ongelmia tämä ei aiheuttanut, koska tiedettiin koneen kuitenkin käynnistyvän. Epämiellyttävää se kuitenkin on ja konetta saa alkaa käynnistelemään reilusti ennakkoon että jää varmasti aikaa. Vika ilmenee näin: startin kytkin painettaessa solenoidi naksahtaa startissa, mutta sähkömoottori ei pyöri tai jos pyörii niin pyörii kuin olisi akkujännite vähissä. Vika löytynee itse starttimoottorista tai sitten kaapeleista ja liittimistä. Starttiakku vaihdettiin keväällä, joten siitä se ei johdu. Startti on ollut syksystä asti autotallissa odottamassa aukaisua. Sähkörempan yhteydessä tarkistetaan kaapelit ja kytkimet. Eiköhän se vika löydy.VHF-radion vaihto
Vanha VHF-radio mykistyi syksyn viimeisellä purjehduksella. Laite olikin jo vanha ja parhaat päivänsä nähnyt. Jostain syystä se oli sijoitettu anopinlaatikkoon ja sitä ei oikein tahtonut kuulla vaikka äänenvoimakkuus oli säädetty maksimiinsa. Joulun aikoihin hommattiin Marineasta uusi radio, Lowrance LVR-880E VHF-puhelin. Tässä radiossa on erikoisuutena FM-vastaanotin, eli meriradioliikenteen lisäksi siitä voidaan kuunnella poppia! Tämä radio juttelee myös nmea-0183 ja nmea-2000 dataverkoissa. Antenni ja antenninjalka saattaa myös mennä uusiksi.
Vanha radio asennettu anopinlaatikon sisälle. Melko hankala paikka käyttää radiota. |
Vesirajan nostaminen
Vene ui jostain syystä syvemmällä mihin myrkkymaalin yläreuna ulottuu. Myrkkymaalin yläpuolella on vielä noin 10cm Miranol-raita. Tämä maali ei saanut osakseen keväthuollossa mitään toimenpiteitä ja nyt kun sitä katselee, siinä näkyy selvästi kupruilua. Veneen nostossa ammattimies kehotti hiomaan Miranolit pois ja korvaamaan raidan myrkkymaalilla. Vaarana olisi ilmeisesti että vesi pääsisi tunkeutumaan lasikuituun, Miranol ei kait oikein ole alunperinkään sopivaa tavaraa tähän käyttöön. Eli hiomishommia luvassa, ensin sininen maali pois ja sitten näkee mitä sen alta paljastuu. Vaikeinta tulee ehkä uuden rajan saaminen viivasuoraksi.
Myrkkymaalia on sudittava keväällä 5..10cm ylemmäs. |
Tästä näkee hyvin tarpeen vesirajan nostolle. Vaaleampi sininen on Miranolia eikä siis omaa mitään myrkkyominaisuuksia. |
Ihme muhkuraa varsinaisen myrkkymaalin alueella. Myrkkymaali lähtee rapsahtamalla pois ja alta paljastuu pohjamaalikerrokset. |
Sähköjärjestelmän siivous
Veneen "sähkökeskus" näyttää siltä miltä yli 30-vuotta vanhan veneen sähkökeskuksen voi kuvitella näyttävän, eli sekavalta. Uusia laitteita varten on vedetty johtoja ja vanhat johdot saaneet jäädä paikoilleen. Jännitettä ja maata on jaettu sokeripalavirityksillä eikä johtojen värillä ei ole ollut väliä. Maapuolella johdot ovat miltei kokonaan mustia tai sinisiä, jännitepuolella taas mustia, sinisiä, valkoisia ja punaisia. Sähkökeskukseen liittyy ominaisuus: jos kiristät yhden johdon liitoksen, avaat samalla kaksi muuta. Alkuperäinen kytkintaulu on käynyt pieneksi ja osa laitteista saa virtansa suoraan akulta. Akkukytkimet ovat nähneet myös parhaat päivänsä, ne saattavat katkaista kontaktin pikkuhipaisusta.
Sähköjärjestelmässä hommaa siis riittää. Tarkoitus on järkeistää koko sähköistys kaapeleineen kaikkineen. Myös maasähköpuoli on tarkoitus päivittää osittain sekä invertteripuoli sekä pistorasiat.
Taitaa olla aika tyypillinen tapa tehdä venesähköt? Sekavaa ja helposti vikaantuvaa johtoviidakkoa. |
Led-kulkuvalot
Sisävalaistus toimii hienosti ledeillä, mutta kulkuvalot edustavat vielä vanhempaa tekniikkaa. Virrankulutusta ei olla mitattu, mutta totuushan on se, että ledilamppuja käytettäessä kulutus selvästi pienempää. Hyvällä tuurilla nykyisiin kulkuvaloihin voisi löytyä suoraan samalla kannalla olevia led-lamppuja. Tällöin ei tarvitsisi ryhtyä väkertämään uusia valoja kiinni, vaikka ei se iso työ olisi. Kulkuvalot sijaitsevat keulakaiteessa sekä peräkaiteessa. Moottorivalo on mastossa parin metrin korkeudella kannelta.
Keulaikkunan tiivistäminen
Keulaikkunan kehyksistä tihkui vettä läpi sateella koko kesän ajan. Vuoto ei ole kovin suurta, mutta sitäkin ärsyttävämpää jos sattuu samaan punkan keulasta. Ikkunan lienee alkuperäinen ja sitä on jossain vaiheessa kolhittu, tämän näkee kehyksestä. Aukevan osan ja rungon välinen tiiviste on kohtuullisen uuden näköinen, mutta lasin tiiviste kehyksen sisällä on haperoa. Kehyksen ja veneen välistä tiivistystä ei ole vielä päästy tarkastelemaan.
Keulaikkuna tiputtaa vettä sateella keulassa nukkuvien päälle. |
Vuodon syy taitaa olla rapeaksi kypsyneet tiivisteet ikkunan ja kehyksen välissä. Haperoa kumia! |
Tässähän tätä ohjelmaa olisi viikonlopuiksi. Kaikkea ei varmaan saada tehtyä ennen vesille laskemista, mutta kunhan nyt ainakin tuon käynnistysongelman saisi kuntoon.
Lueskelin vanhaa blogiasi. Vieläkö Yanmarin startti kenkkuilee. Minä laitoin releen akun ja startin väliin ja herättevirta kiertää vain virtalukon kautta. Siihen loppui sen laatuiset ongelmat.
VastaaPoistaKoko kesä meni sairastamisen takia harakoille, joten blogi jäi oman onnensa nojaan. Starttiongelmia on yhä. Sähköliitosten avaaminen ja puhdistaminen ehkä vähän paransi tilannetta, mutta ei poistanut ongelmaa. Selventäisitkö vähän tarkemmin tuota omaa systeemiä. Millaisen releen laitoit?
VastaaPoistaMoi. Tiesitkö Google+ yhteisöstä: Veneen rakentaminen ja veneily. Liity ja jaa siellä kivoja juttujasi.
VastaaPoistaT. Markku Eskola
Hei Markku!
PoistaKiitos vinkistä. Blogi oli unohduksissa jonkin aikaa (siitä luvassa vielä lisää), mutta nyt taas aktivoidutaan.
Meillä oli melkoinen sähköhärdelli edellisessä veneessä. Aloitin turhien johtojen poistamisen ja totesin niitä niitä olevan paljon. Nyt meillä on tässä uudessä veneessä tarkoitus päivittää sähköt uusiksi ja laittaa rele akkujen yhteyteen. vanhassa Yanmarissa meillä oli keväällä aina melkoinen ilmaaminen ja tässä uudessa koneessa taasen turbon kanssa ongelmia. Kaikki ovat ratkaistavissa
VastaaPoistaNäin ei-niin-insinöörin silmistä kaikki johdot on aika härdelliä. Viime kesänä AK kuitenkin järkeisti veneen sähköt ja nyt näyttää paremmalta. Härdellin selvittämisestä luvassa lisää.
Poista