sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Pressukorjaajat lumisateessa

Työpaikan illanvietossa tuli ohimennen kavereilta tieto, että paatin pressuteline on romahtanut. Tarkempaa tietoa ei saatu, joten paikan päälle ampaistiin nopeasti. Vähän pisti jännittämään, että mitähän siellä odottaa.

Paikanpäällä odotti hieno putki-pressusekamelska. NOAA:n pressutelineestä oli noin joka toinen putkiliitos irronnut ja rakenne romahtanut. Insinöörin kylmällä logiikalla sumaa ryhdyttiin selvittämään ja nopeasti juurisyykin selvisi. Keväällä tehty kaidetolpan korjaus oli pettänyt jälleen, koko kaidetolpan jalka oli revennyt irti veneen kannelta. NOAA:n teline kiinnittyy kaidetolpan jalkoihin ja kun yksi kiinnityspiste oli poissa pelistä alkoi kehikko elää tuulen paineen vaikutuksesta. Sen jälkeen rakenteen hajoaminen on ollut vain ajan kysymys tuulen aiheuttaman jatkuvan rytyytyksen hakatessa telinettä.

Talven ensimmäinen (11. tammikuuta!) lumisade alkoi juuri sopivasti korjaustöiden aikana
Telineen osia löytyi veneen alta ja kannelta. Siipimuttereilla tehdyt liitokset olivat aivan kappaleina. Juuri alkanut  lumisade peitteli pienimmät osat näkymättömiin ja niitä haetaan sitten keväällä esiin. Kehikkoa ei saatu uudelleen rakennettua niin kuin se pitäisi tehdä, sillä rikkoituneen kaidetolpan kohdalle ei saatu kiinnitystä ja veneen sivulla kiertävien putkien pikkuosia oli kateissa. Kehikon harjaputki saatiin kuitenkin pystyyn koko veneen matkalle ja pressu nykäistiin sen yli. Pressu ottaa nyt kiinni veneen kylkiin, mutta kuminen törmäyslista antaa siinä jonkin verran suojaa. Keulasta pressua ei sidottu umpeen jotta ilma pääsee kiertämään, sen sijaan istuinkaukalon päästä tehtiin tiiviimpi.

NOAA:n  teline ei ole meitä vakuuttanut toimivuudellaan. Periaatteessa se on näppärä kasata ja sen saa kesäksi pienee nippuun. Ongelmana on kylkiä kiertävät putket, joiden tarkoitus on pitää pressu irti veneestä. Nämä putket täytyy taivuttaa veneen muodon mukaan niin tiukalle mutkalle, että putkea suoristavat voimat kasvavat melkoisiksi ja heikoimmat osat alkavat paukkua.

Ensi talveksi pressutelinettä tulee jotenkin kehittää, muuten palaa päreet. Joko niin että nykyistä NOAA:n telinettä modifioidaan paremmaksi tai sitten rakennetaan esimerkiksi laudasta modulaarinen teline joka tukee itsensä maahan veneen ympärille. NOAA:n telineeseen joutuu kuitenkin hankkimaan niitä pikkunippeleitä lisää, jos niitä jostain edes saa, joten samalla voisi rakentaa sivuputket jostain joustavammasta aineesta.  Puisen "kevytautotallin" etuja olisi mahdollisuus käyttää raskaampia pressuja parempi suoja säältä niin veneelle kuin remontoijalle. Puisen telineen haittoja on taas kesäsäilytyksen ongelmat, osien liitettävyys sekä sään aiheuttama kuluminen.

Muutamia linkkejä erilaisiin pressutelineratkaisuihin:
http://www.saunalahti.fi/harrihoo/talvipeite.html
http://www.aarnio.org/lauri/vene/peiteteline/

Täytyy tehdä näistä vähän insinööri-exceleitä ja pohtia, tämä lopputalvi mennään kuitenkin tuolla virityksellä. Aika varmaa on, että viritystä saa käydä vielä korjailemassa ennen kevättä. Oma lukunsa on kaidetolpan kiinnityksen korjaus. Viime kevään kevytkorjaus ei tuonut haluttua tulosta. Aikaisemmasta keulatolpan kiinnityspisteen korjauksesta on juttu täällä:
http://keulakulma.blogspot.fi/2013/07/mita-tuli-tehtya-kevathuollossa-osa-1.html


3 kommenttia:

 1. Mä kärsin samanlaisesta telineestä. Itse tehty, helat improvisoitu, mutta muuten sama. Sitten kun rahat antaa myöten, kokeilen varmaankin Exelin lasikuitutelinettä.

  VastaaPoista
 2. Oliko teline köysillä tiukasti kiinni veneessä? Knaapeista sekä keulasta että perästä pitäisi olla köydet kurkihirteen ja muutkin tuet ovat aina plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä pointti! Ei näköjään ollut riittävän hyvin kiinni tällä kertaa. Täytyy ensi vuonna käyttää tähän enemmän köyttä ja ehtiihän ne kiinnitykset sinne asentamaan vielä nytkin.

   Poista