tiistai 4. kesäkuuta 2013

Aloittelijaystävällisiä retkisaaria akselilla Sipoo-Espoo?


Homman juonena om aloittaa lähialueen retkisaarten koluaminen. Retkisaarella tarkoitetaan tässä sellaista saarta tai muuta kohdetta, johon voi käydä viikonlopun aikana tutustumassa. Paikassa tulisi olla laituri, johon saisi tälläiset tavalliset purjehtijat vapaasti kiinnittyä ilman tarvetta erivärisille lipuille mastossa. Siis poiju- tai peräankkurikiinnityksellä. Myös erittäin helpot luonnon satamat kiinnostavat, kunhan rantaan asti pääsee 1,45m syväyksellä varustetulla paatilla. Rajoitteet tulevat siis etäisyydestä ja kiinnittymismahdollisuuksista. Palveluita ei tarvitsisi olla vielä tässä vaiheessa sen kummempia. Omasta paatista löytyy tarvittavat palvelut ja majoitukset.Toki itsekin ollaan jo ehditty selaamaan monenlaisia luetteloja ja muita lähteitä, mutta nyt haettaisiinkin niitä kokemuksia ja näkemyksiä siitä mikä sopisi retkipurjehduksen aloituskohteiksi.

Venenetin satamaluettelo:
http://venenetti.fi/satamat/itainen-suomenlahti/sipoo-porvoo/malkasaari/malkasaari

Helsingin kaupungin saaristoopas:
http://www.hel.fi/static/liv/Saaristo-opas/fi+en/index.html

Malkasaaressa on tullut käytyä kajakilla aikaisemmin. Malkasaaresta löytyy laituri, jossa on usein kiinni vastaavan kokoisia purjeveneitä, joten kiinnittymisen suhteen ei pitäisi olla ongelmia. Malkasaaren lähistöllä on myös muita saaria jotka ovat ilmeisesti retkeilyyn sopivia. Kaunissaarikin voisi olla yksi sopiva, siitä tosin kiertää sellaisia epämääräisiä tarinoita remuamisesta yms. Villinkiä on myös ehdotettu usealta suunnalta.

Löytyykö lukijoilta ehdotuksia? Mistä paikasta veneretkeilyn voisi aloittaa?

4 kommenttia:

 1. Voitte myös aina purjehtia Bodöseen (sen itäniemen kohdalla). Siellä meillä on erinommainen laituri ja saunakin löytyy ja matkalla on myös Söderskär!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Bodössä täytyy kyllä käydä tämän kauden kohdalla, kiitoksia kutsusta. Joku viikonloppu sinne siis!

   Poista
 2. Suosittelen ensimmäisiksi retkikohteiksi paikkoja joissa on poijut ja laituri. Ankkuri ja kalliokiinnitys sitten vaikka viidennellä retkellä. Nää on kaikki poiju-laituri-paikkoja:

  Luulen että Kaunissaaren rymyjutut on 1990-luvulta. On siellä vieläkin niitä jotka juo viinaa mutta pysyvät omissa oloissaan.

  Helsingin Pihlajasaari on hieno, matkan lyhyydestä huolimatta tuntee olevansa saaristossa. Munkkeja !!

  Espoossa Gåsgrundetissa on vielä hienommat maisemat. Laiturin edessä on matalaa mutta teidän/meidän syväys ei ole kai ongelma. Kannattaa silti katsoa ennen lähtöä onko merivesi ennätysalhaalla, jättää nurkkapaikka moottoriveneille ja jos pääsee valitsemaan, mennä keskelle laituria.

  Stora Herrö on ihan erilainen, korkea ja metsäinen. Kovalla tuulella huonolla suunnalla se voi olla haastava tulla, mennä ja nukkua. Grillipaikalla sadekatos.

  Iso Vasikkasaari Espoossa on "sisäsaaristoa", ollaan kaupungin ulkoilualueella ja sen huomaa. Gula Villanin laiturissa me on oltu, kahdesta muusta on ollut vaikea löytää tietoa; pohjoisessa on tiettävästi vähän matalaa.

  terveisin Elena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos vastauksesta! Poijukiinnitys on tosiaan meilläkin ollut mielessä, vaikka ankkuri+laituri kuvioita treenattiinkin jo viime kesänä purjehtijakurssilla.

   Pihlajasaaressa on tullut käytyä kajakilla ja hyväksi paikaksi todettu. Se on niin lähellä että jotenkin sitä ei edes tullut miellettyä purjehduskohteeksi, mutta kyllähän se todellakin käy myös tähän lajiin.

   Nuo muut kohteet ovatkin sitten täysin uusia tuttavuuksia ja ne laitetaan listalle kohteiksi jo tälle kaudelle. Tulevana lauantaina tehdään ensimmäinen yön yli kestävä reissu ja kohteeksi valittiin Mölandet Helsingin itäisestä saaristosta. VUK:lla on siellä oma laituri saunoineen ja siellä sattuu vielä olemaan "mölkky-päivä", jolloin paikkaan pääsee tutustumaan opastetusti.

   Poista