torstai 6. kesäkuuta 2013

Genua tutuksi

Genua viritettynä paikalleen
Tänään oli Genua-päivä! Keli oli samanlainen kuin viimeiset 4 viikkoa, eli olematonta itätuulta. Suomenlinnan eteläpuolella genua nostettiin ylös ensimmäistä kertaa. Homman juoni muuttui melkoisesti, itsejalustavan fokan kanssa ei ole tarvinnut paljoa vaivaa nähdä. Nyt päästiin jo purjehduksen makuun ja kaikille kolmelle riitti jotain tekemistä. Keli ei mahdollistanut kuitenkaan isompia kokeiluja, mutta ainakin teoriassa homma osataan jotenkin. Kevyessä tuulessa ero fokkaan oli hyvin havaittavissa. Vene todellakin liikkui eteenpäin tilanteessa, jossa fokka ei olisi enää antanut tarpeeksi vauhtia. Genua vaikutti olevan hyvässä kunnossa, tästä tulee uusi peruspurje kevyille keleille!

Samalla reissulla käytiin ensimmäisen kerran tyhjentämässä septitankki Pohjoisrannan St1:llä. Homma oli yllättävän helppoja ja hajutonta. Tätäkin operaatiota oli jännitetty etukäteen. Tyhjentämisen jälkeen vielä pari huuhtelukertaa vedellä ja homma oli valmis. Se mikä ihmetytti oli kuitenkin että septityhjennyspistettä käytiin etsimässä tuloksetta sekä Suomenlinnasta että Valkosaaresta. Netistä löytyneiden tietojen mukaan näissä paikoissa pitäisi olla tyhjennyspaikka, mutta ei niitä siellä näkynyt olevan.

Päivän päätteeksi koetettiin veneen spriikeitintä. Tässä veneessä keitin on mallia Cookmate 3100, eli kaksi liekkinen ja tasapainokannattimella. Hetken ihmettelyn jälkeen laitteen toimintaidea selvisi ja sinoliakin löytyi kaapista. Säiliöt ohjeiden mukaan täyteen ja tulitikkua tarjolle. Hyvin syttyi ja liekin voimakkuuttakin pystyi hyvin säätämään, tämä on trangiaan tottuneelle retkeilijällä ihan luksusta!

2 kommenttia:

  1. Hieno homma että alkaa oikeat purjeet löytymään. Itselläni genoa 1 on aina 6 - 7 m/s tuulille asti ja genoa 3 n. 6 m/s alkaen. Pussikkuudella ja twistillä sitten säädetään voima sopivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Twisti on vielä tuntematon käsite. Tuon genoan "koko" ei ole tiedossa, mutta hyvin kulki. Täytyy harjoitella ja perehtyä lisää. Pallopurjekin löytyisi, mutta se on vielä visusti piilossa.

      Poista